Choroby szczurów
Wyróżniamy choroby pasożytnicze, grzybicze, wirusowe, bakteryjne oraz wywołane niedoborami pokarmowymi. Pasożytnicze spowodowane są przez tasiemce, owsiki, wszy, pchły oraz świerzbowce- powodują osłabienie organizmu. Grzybicze dotyczą nie tylko skóry, ale także narządów wewnętrznych. Choroby wirusowe stanowią duże zagrożenie dla szczurów. Najczęściej spotykane to biegunka, enzootyczne zapalenie płuc (prowadzące do śmierci). Bakteryjne to zakaźne zapalenie płuc wywołane przez drobnoustroje, objawami są: apatia, wzrost temperatury ciała, nastroszenie sierści, katar, kichanie. Następna choroba bakteryjna to kolibakterioza objawia się biegunką, nastroszeniem sierści oraz wychudzeniem. Salmonelloza objawia się wysoką temperaturą, biegunką, wymiotami i utratą łaknienia. Gruźlica objawia się zależnie od umiejscowienia. Choroby wywołane niedoborami pokarmowymi spowodowane są brakiem pewnego składnika w karmie bądź jego nadmiarem. Najczęściej objawia się to zmianami skórnymi, którym towarzyszy brak witamin. Należy koniecznie pamiętać o prawidłowym odżywianiu. Ważny jest rodzaj oraz skład pokarmu, gdyż on ma decydujący wpływ na zachodzące procesy w każdym żywym organizmie. Najlepiej gdy sami komponujemy karmę dla naszych gryzoni. Zaleca się mieszanie ziaren pszenicy, kukurydzy, ryżu, jęczmienia z płatkami owsianymi, pestkami słonecznika czy dyni. Oprócz tego należy podawać szczurom również owoce, warzywa, a także produkty nabiałowe. Przykładowy zestaw żywieniowy dla dorosłego gryzonia: mieszanka ziaren, niewielki kawałek białego sera, marchew, co drugi dzień mączka mięsno- kostna, liść sałaty bądź cykorii (powinny być bardzo dokładnie umyte). Jeśli szczur nie zjada dziennej dawki pokarmu należy ją całą zmniejszyć bądź tylko wybrany składnik, który nie został zjedzony. Ilość pokarmu i rodzaj jest zależny od wieku szczura, ich kondycji, stanu fizjologicznego (ciąża), warunków hodowli (m.in. temperatura czy wilgotność powietrza). Przy karmieniu należy w miarę możliwości uwzględnić te czynniki.