Wpisy z kategorii 'Koty'

Charakterystyka

27 marca 2011

37Krótki opis tygrysa Tygrys w języku łacińskim nazywa się Panthera tigris i zaliczany jest do rodziny kotowatych. Są zwierzętami mięsożernymi, a więc są zmuszone do polowań. Dorosłe osobniki mają od jednego i czterech dziesiątych do jednego i ośmiu dziesiątych metra długości, a do tego dochodzi jeszcze ogon, który czasami może mieć nawet jeden metr długości. Tygrysy ważą od stu do dwustu pięćdziesięciu kilogramów, zależy to głównie od płci danego osobnika. Młode natomiast w chwili urodzenia ważą tylko jeden kilogram. Powoduje to, że muszą dużo jeść w trakcie rozwijania się, aby dostarczyć sobie odpowiednią ilość energii potrzebną do wytworzenia ogromnej masy ciała. Ciąża trwa około stu dni, a więc ponad trzy miesiące, czyli prawie trzy razy krócej niż u człowieka. Tygrysy żyją około siedemnastu lat, a więc kilka lat dłużej niż psy. Najstarszy znany tygrys miał dwadzieścia sześć lat. Tygrysy należą do zwierząt zagrożonych wyginięciem, bowiem na całym świecie jest ich tylko około ośmiu tysięcy. Miejmy nadzieję, że ta liczba ulegnie zwiększeniu. Tygrysy, wspaniałe i majestatyczne zwierzęta. Tygrysy znane były już w starożytności, na przykład w Mezopotamii, Grecji i w Rzymie, gdzie były wykonawcami wyroków śmierci na arenach. Później jednak wiedza o tygrysach w Europie zanikła. W trzynastym stuleciu Marco Polo uległ wielkiemu zdziwieniu, kiedy zobaczył tygrysa, a było to u Kubiłaj Chana – władny Mongolii. Obecnie każdy wie, jak wygląda tygrys, jednak nie każdy potrafiłby opowiedzieć o jego stylu życia i zwyczajach. Wiedza taka jest potrzebna między innymi po to, aby umożliwić tygrysom przetrwanie. Obecnie tygrys jest gatunkiem, któremu grozi wyginięcie i jeżeli nic z tym nie zrobimy, to następne pokolenia będą o tygrysach dowiadywać się tylko z książek. Na szczęście różnego rodzaju organizacje ekologiczne zajęły się tą sprawą i najprawdopodobniej nie będzie aż tak źle. Niemniej jednak pamiętajmy, aby nigdy nie kupować futra tygrysiego podczas wycieczek do Azji czy do Afryki, ponieważ przyczyniamy się tym sposobem do zwiększania się kłusownictwa oraz do śmierci kolejnych tygrysów.

Rozmnażanie

24 marca 2011

39Jak wygląda rozmnażanie się tygrysów Tygrysy posiadają swoje terytoria. Terytorium samca jest duże i w nim zawierają się terytoria kilku samic. Gdy samica jest w czasie rui, wybiera się do niej nie tylko samiec, na którego terytorium zamieszkuje, ale także inni samce z przygranicznych terytoriów. Prowadzi to zazwyczaj do pojedynków. Na początku samce straszą się nawzajem poprzez patrzenie się sobie w oczy, szczerzenie zębów i wydawane odgłosy. Jeżeli nikt się nie podda, to dochodzi do walki, z której ofiara wychodzi z licznymi zadrapaniami. Jeżeli jednak jeden z tygrysów zrezygnuje z samicy, to może po prostu odejść w każdej chwili i nikt go nie będzie gonił. Przed lub po narodzinach samiec opuszcza samicę i dalej wiedzie swoje życie, natomiast samica pielęgnuje młode. Tuż po narodzinach „myje” je językiem. Potem musi je karmić, a także szczególnie się nimi zajmować, ponieważ przez kilka lub kilkanaście dni po narodzinach młode tygrysy są całkowicie ślepe. Gdy matka udaje się na polowanie, musi zostawić swoje dzieci bez opieki w jamie. Nigdy nie zagrażaj terytorium tygrysa Tygrysy dzień poświęcają na odpoczynek, natomiast w nocy rozpoczyna się ich prawdziwe życie związane z polowaniem. Z reguły zwierzęta te żyją samotnie, nie tworzą stad. Jeżeli dojdzie do spotkanie dwóch tygrysów, to przeważnie nie dochodzi do walki, no chyba że jeden tygrys chciałby zabrać drugiemu upolowaną zdobycz. Tygrysy porozumiewają się ze sobą poprzez ruchy głowy, odpowiednie wygięcie grzbietu czy też poprzez ruchy uszu. Dzięki temu jeden tygrys wie, czy jest mile widziany u drugiego osobnika, czy też nie. Jednak przeważnie rzadko dochodzi do takich spotkań, ponieważ tygrysy oznaczają i bronią swoje terytoria. Oznaczanie zachodzi poprzez zostawianie zapachów na granicy terytorium zawartych w kale i w moczu. Przeważnie granice terytoriów są respektowane przez inne tygrysy. Czasami jednak tak nie jest, a szczególnie w rezerwatach. Tam bowiem żyje wiele tygrysów na stosunkowo małym terenie i czasami niektórym tygrysom zaczyna brakować zwierzyny, na którą można by polować w celu zaspokojenia głodu. Jakie są relacje między tygrysem a człowiekiem Tygrysom żyło się bardzo dobrze do czasu pojawienia się człowieka. Zaczął on na nie polować, jednak nie to jest największym zmartwieniem tygrysów. Ludzie niszczą lasy poprzez ich wycinanie, budują drogi i miasta, przez co tygrysy mają z roku na rok coraz mniej miejsca dla siebie. Naukowcy twierdzą, że jeżeli jakiś gatunek liczny mniej niż dwa tysiące osobników, to jest zagrożony szybkim wyginięciem. W przypadku tygrysów aż siedem na osiem podgatunków ma mniej niż dwa tysiące przedstawicieli. Jest to spowodowane także rekreacyjnym polowaniem na tygrysy w celu rozrywki oraz zdobycia trofeów. Obecnie ludzie starają się odtworzyć populacje tygrysów, niemniej jednak nie jest to wcale łatwe zadanie. Niestety nadal znajdują się jednostki ludzkie, które chcą zarobić na zabijaniu tygrysów poprzez sprzedawanie na przykład ich futer. Pieniądze na ratowanie tygrysów są przekazywane przez takie państwa jak Stany Zjednoczone Ameryki, Szwajcarię, Holandię, Wielką Brytanię i tak dalej. Do ochrony przyczyniają się także różne organizacje.

Gepard

24 marca 2011

13Gepard to zwierzę, które w szybkim czasie rozwija bardzo duże prędkości. W ciągu kilku sekund potrafi rozpędzić się do 120 km/h. Ma bardzo długie i zwinne nogi co pozwoli wykonywać bardzo długie skoki. Ma bardzo duże płuca, co pozwala mu na równomierne oddechy przy szybkim biegu i nie męczy się. Poluje zazwyczaj na zwierzęta mniejsze od siebie, szczególnie na gazele lub zające. Na polowania wychodzi zazwyczaj wczesnym rankiem. Zwierzę to żyje w Afryce, Azji Południowej i na Bliskim Wschodzie. Gepard należy do rodziny kotów, ale ma z nimi niewiele cech wspólnych. Jego charakterystyczną cechą jest brak umiejętności chowania pazurów. Gepardy są samotnikami, stronią od życia w dużym stadzie, ale preferują życie w niewielkich grupach np. po pięć sztuk. Samice są bardzo troskliwymi matkami, gdy tylko urodzą młode nie odstępują ich na krok przez średnio półtora roku ich życia. W czasie godów samiec cały czas opiekuje się samicą. Gepardy są gatunkiem na wyginięciu. Polowania na gepardy są surowo zabronione. Antylopy należą do gatunku ssaków parzystokopytnych. Występują w odmianach mniejszych i większych, te najmniejsze nazywane są gazelami. Występują w Afryce, Azji oraz Ameryce. Wśród wszystkich gatunków na wyróżnienie zasługują: Adaks, Bawolec, Eland, Kama, Bejsa, Kudu Wielkie, Bongo, Garna, Niala Grzywiasta, Nilgau, Springbok, Gnu pręgowane czy też Suhak. Adaks należy do grupy antylop pustynnych i zamieszuje teren od Sahary po Sudan. Natomiast Bawolec to krętoroga antylopa, która najlepiej czuje się na stepach. Eland jest zaś podgatunkiem tzw. antylopy krowiej, najczęściej spotykana jest w afrykańskich rezerwatach. Antylopa z gatunku Bejsa za swoje miejsce zamieszkania wybrała sobie teren Afryki Wschodniej. Kudu Wielkie to gatunek u którego można odróżnić samca od samicy. Samiec wyróżnia się tym, że ma długie i kręcone rogi. Mają one bardzo jasne umaszczenie z cienkimi paskami w innym kolorze. Antylopa Bongo ma charakterystyczny kolor w odcieniach rudym i brązowym pomieszany z białymi pręgami. Charakteryzuje się też wygiętymi rogami, ale występują one zarówno u samca, jak i samicy. lasy i stoki gór.

Ocelot

22 marca 2011

11Piękny drapieżnik, którego wspaniałe futro i jedwabista skóra przyciąga kłusowników.Ocelot jest kotem średniej wielkości. Waży około szesnasty kilogramów i mierzy metr długości nie licząc czterdziestopięcio centymetrowego ogona. Drapieżnik najlepiej czuje się w wilgotnych lasach, na torfowiskach i na terenach, gdzie występuje woda. Jego miejscem zamieszkania jest Ameryka Południowa, Środkowa i południowa część Ameryki Północnej. Mimo, iż jest to dzikie zwierzę często mieszka w pobliżu osad ludzkich. Żywi się niewielkimi ssakami i gadamy. W jego jadłospisie znajdziemy mrówkojada, małpę, pancernika. Nie pogardzi jaszczurką, czy żółwiem. Przebywając w okolicach gospodarstw odwiedza również kurniki w poszukiwaniu pożywienia.Koty te mają żółtawą, krótką, jedwabistą sierść. Odcień futra może być różny w zależności od miejsca, w którym zamieszkuje drapieżnik. Sierść ocelota zdobią, po bokach i na grzbiecie, rozety, które przechodzą w ciemne pręgi widoczne na łapach, głowie i ogonie.Oceloty polują podczas nocy, w dzień lokują się na drzewie i odpoczywają. Podstawowym zagrożeniem dla tych zwierząt jest człowiek i inne kotowate. Małe oceloty stają się łupem węży. Jej znakiem rozpoznawczym są ciemne rozety na jasnym ciele.Żyjąca i polująca w dżungli tropikalnej na terenie Afryki i Azji pantera ma charakterystyczne kolory futra pozwalające jej być trudno dostrzegalną. Na jasnym tle futra natura wymalowała jej ciemnobrązowe rozety. Takie zestawienie przypomina plamy, które tworzy cień rzucany przez liście. Dlatego też pantera, która wychodzi na otwarty teren szuka drzewa, w cieniu, którego może czuć się słabo widoczna. W ciemnej dżungli spotykane są osobniki mające całe futro w kolorze czarnym. Uważa się, że czarne pantery są groźniejsze od cętkowanych, nie jest to jednak potwierdzone żadnymi badaniami. Futro lamparta przyczyniło się do zmniejszenia liczby żyjących osobników, stanowi ono bowiem cenny łup dla kłusowników.Pantera nazywana również lampartem mierzy około sto sześćdziesiąt centymetrów i waży do siedemdziesięciu kilogramów. Kot ten nie ma jakichś szczególnych wymagań, co do miejsca życia. Najważniejsze dla niego jest występowanie wystarczającej ilości pokarmu. Mając co jeść pozostaje w jednym miejscu kilka lat, znacząc swoje terytorium moczem, kałem i zadrapaniami na drzewach.