Mleko, śmietana
Trzy produkty mleczne Mleko jest podstawowym źródłem pięciu głównych składników pokarmowych – węglowodanów, tłuszczy (w oparciu o ich zawartość klasyfikuje się mleko), minerałów (przede wszystkim wapnia), białek i witamin (zwłaszcza A i B). Mleko pełne zawiera co najmniej 3% tłuszczu, chude – mniej (od 0,5 do 3%), a odtłuszczone -wcale. Mleko odtłuszczone polecane jest osobom o wysokim poziomie cholesterolu we krwi. Część mleka jest homogenizowana. Homogenizacja to wytwarzanie jednolitej trwałej mieszaniny ze składników nie mieszających się ze sobą w normalnych warunkach. Stosowana powszechnie homogenizacja mleka ma na celu rozdrobnienie dużych cząsteczek tłuszczu, co przeciwdziała jego zbieraniu się na powierzchni mleka w postaci śmietanki. Mleko szczególnie bogate w tłuszcz nazywane jest śmietanką. Otrzymuje się ją w specjalnych wirówkach, a następnie pasteryzuje. Ze względu na procentową zawartość tłuszczu rozróżnia się śmietankę kawową (9%), kremową (30%) i tortową (36%). Zwykłą śmietanę spożywczą otrzymuje się przez zakwaszenie śmietanki. Aby uzyskać jogurt, należy zaszczepić w mleku pewne kultury bakterii, a następnie pozwolić, by się one rozmnażały w temperaturze 40-45 °C przez około 10-12 godzin. Rasy hodowane dla mięsa Rasą popularną w Ameryce Północnej, Argentynie, Australii i Nowej Zelandii jest hodowany pierwotnie w Anglii hereford. Krowy te mają czerwone tułowia i białe pyski, są łatwe w hodowli, a najlepsze warunki rozwoju znajdują na stepach. Niemal całkowicie czarne szkockie krowy aberdeen angus słyną z wysokiej jakości wołowiny. Chętnie hodowane są w Wielkiej Brytanii, USA, Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie i Argentynie. Rasa ta szybko dojrzewa, niekiedy używana jest do krzyżowania z bydłem mlecznym. W Polsce hodowane są jedynie pojedyncze okazy buhajów. Masywne i białe szarole (charlois) pochodzą z Francji z okolic Nevers. Cechą charakterystyczną tej rasy jest szybkie dorastanie cieląt. Używane często do krzyżowania z krowami innych ras w celu otrzymania szybko dojrzewających ras krów mięsnych. Szare lub czarne brahmany radzą sobie dobrze w gorącym i wilgotnym klimacie. Pochodzą z Indii, a obecnie hoduje sieje w Ameryce Północnej i Południowej, Australii i Europie. Inne rasy mięsne to wytrzymały i odporny devon, afrikander, bonsmara i drakens-berger z Południowej Afryki, australijski murray grey oraz kerry i dexter z Irlandii. Mleko a bakterie Mleko „prosto od krowy” może być siedliskiem wielu chorobotwórczych bakterii. Największym zagrożeniem jest prątek gruźlicy. Najprostszym sposobem walki z chorobotwórczymi bakteriami jest pasteryzacja, to znaczy podgrzanie mleka do temperatury 72°C na około 15 sekund i następnie szybkie schłodzenie. Takie mleko można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Mleko UHT (skrót od ultra-high tem-peratures – bardzo wysokie temperatury) jest podgrzewane do temperatury 149°C na 6 do 9 sekund i schładzane. Tak przygotowane mleko przechowywane w szczelnie zamkniętych opakowaniach zachowuje świeżość przez kilka miesięcy. Z mleka produkuje się wiele popularnych artykułów spożywczych. Masło otrzymuje się przez ubijanie lub silne mieszanie i schłodzenie śmietany. Sery kwasowe niedojrzewające otrzymywane są przez podgrzanie kwaśnego mleka i spożywane w postaci twarogu. Największe znaczenie handlowe mają jednak sery podpuszczkowe dojrzewające. Masa serowa, czyli ścięty pod wpływem podpuszczki skrzep mleka, jest poddawana w ciągu 1-5 miesięcy dojrzewaniu tj. fermentacji pod wpływem określonych gatunków bakterii lub pleśni. Kazeina, główny składnik serów, wykorzystywana jest również do produkcji kosmetyków, klejów, lekarstw, farb, plastiku.