Wpisy z kategorii 'Koty'

Gepard

24 marca 2011

13Gepard to zwierzę, które w szybkim czasie rozwija bardzo duże prędkości. W ciągu kilku sekund potrafi rozpędzić się do 120 km/h. Ma bardzo długie i zwinne nogi co pozwoli wykonywać bardzo długie skoki. Ma bardzo duże płuca, co pozwala mu na równomierne oddechy przy szybkim biegu i nie męczy się. Poluje zazwyczaj na zwierzęta mniejsze od siebie, szczególnie na gazele lub zające. Na polowania wychodzi zazwyczaj wczesnym rankiem. Zwierzę to żyje w Afryce, Azji Południowej i na Bliskim Wschodzie. Gepard należy do rodziny kotów, ale ma z nimi niewiele cech wspólnych. Jego charakterystyczną cechą jest brak umiejętności chowania pazurów. Gepardy są samotnikami, stronią od życia w dużym stadzie, ale preferują życie w niewielkich grupach np. po pięć sztuk. Samice są bardzo troskliwymi matkami, gdy tylko urodzą młode nie odstępują ich na krok przez średnio półtora roku ich życia. W czasie godów samiec cały czas opiekuje się samicą. Gepardy są gatunkiem na wyginięciu. Polowania na gepardy są surowo zabronione. Antylopy należą do gatunku ssaków parzystokopytnych. Występują w odmianach mniejszych i większych, te najmniejsze nazywane są gazelami. Występują w Afryce, Azji oraz Ameryce. Wśród wszystkich gatunków na wyróżnienie zasługują: Adaks, Bawolec, Eland, Kama, Bejsa, Kudu Wielkie, Bongo, Garna, Niala Grzywiasta, Nilgau, Springbok, Gnu pręgowane czy też Suhak. Adaks należy do grupy antylop pustynnych i zamieszuje teren od Sahary po Sudan. Natomiast Bawolec to krętoroga antylopa, która najlepiej czuje się na stepach. Eland jest zaś podgatunkiem tzw. antylopy krowiej, najczęściej spotykana jest w afrykańskich rezerwatach. Antylopa z gatunku Bejsa za swoje miejsce zamieszkania wybrała sobie teren Afryki Wschodniej. Kudu Wielkie to gatunek u którego można odróżnić samca od samicy. Samiec wyróżnia się tym, że ma długie i kręcone rogi. Mają one bardzo jasne umaszczenie z cienkimi paskami w innym kolorze. Antylopa Bongo ma charakterystyczny kolor w odcieniach rudym i brązowym pomieszany z białymi pręgami. Charakteryzuje się też wygiętymi rogami, ale występują one zarówno u samca, jak i samicy. lasy i stoki gór.

Ocelot

22 marca 2011

11Piękny drapieżnik, którego wspaniałe futro i jedwabista skóra przyciąga kłusowników.Ocelot jest kotem średniej wielkości. Waży około szesnasty kilogramów i mierzy metr długości nie licząc czterdziestopięcio centymetrowego ogona. Drapieżnik najlepiej czuje się w wilgotnych lasach, na torfowiskach i na terenach, gdzie występuje woda. Jego miejscem zamieszkania jest Ameryka Południowa, Środkowa i południowa część Ameryki Północnej. Mimo, iż jest to dzikie zwierzę często mieszka w pobliżu osad ludzkich. Żywi się niewielkimi ssakami i gadamy. W jego jadłospisie znajdziemy mrówkojada, małpę, pancernika. Nie pogardzi jaszczurką, czy żółwiem. Przebywając w okolicach gospodarstw odwiedza również kurniki w poszukiwaniu pożywienia.Koty te mają żółtawą, krótką, jedwabistą sierść. Odcień futra może być różny w zależności od miejsca, w którym zamieszkuje drapieżnik. Sierść ocelota zdobią, po bokach i na grzbiecie, rozety, które przechodzą w ciemne pręgi widoczne na łapach, głowie i ogonie.Oceloty polują podczas nocy, w dzień lokują się na drzewie i odpoczywają. Podstawowym zagrożeniem dla tych zwierząt jest człowiek i inne kotowate. Małe oceloty stają się łupem węży. Jej znakiem rozpoznawczym są ciemne rozety na jasnym ciele.Żyjąca i polująca w dżungli tropikalnej na terenie Afryki i Azji pantera ma charakterystyczne kolory futra pozwalające jej być trudno dostrzegalną. Na jasnym tle futra natura wymalowała jej ciemnobrązowe rozety. Takie zestawienie przypomina plamy, które tworzy cień rzucany przez liście. Dlatego też pantera, która wychodzi na otwarty teren szuka drzewa, w cieniu, którego może czuć się słabo widoczna. W ciemnej dżungli spotykane są osobniki mające całe futro w kolorze czarnym. Uważa się, że czarne pantery są groźniejsze od cętkowanych, nie jest to jednak potwierdzone żadnymi badaniami. Futro lamparta przyczyniło się do zmniejszenia liczby żyjących osobników, stanowi ono bowiem cenny łup dla kłusowników.Pantera nazywana również lampartem mierzy około sto sześćdziesiąt centymetrów i waży do siedemdziesięciu kilogramów. Kot ten nie ma jakichś szczególnych wymagań, co do miejsca życia. Najważniejsze dla niego jest występowanie wystarczającej ilości pokarmu. Mając co jeść pozostaje w jednym miejscu kilka lat, znacząc swoje terytorium moczem, kałem i zadrapaniami na drzewach.

Dzikie koty

1 marca 2011

10Najmniejszy przedstawiciel rodziny kotowatych. Kot ten waży zaledwie półtorej kilograma i mierzy czterdzieści centymetrów plus piętnasto centymetrowy ogon. Nazwa kota wzięła się od jego łap, których końce faktycznie są czarne, a pozostała cześć sierści jest koloru żółtego z ciemnymi plamami. Cętki na sierści kota są okrągłe i biegną rzędami wzdłuż tułowia. Na pyszczku kot ma dwie pręgi.Koty czarnołape zostały odkryty dopiero na początku dziewiętnastego wieku przez Williama Burchella, brytyjskiego podróżnika. Ojczyzną kota czarnołapego jest Afryka południowo-zachodnia – Botswana, RPA i Namibia. Zwierzęta te słyną ze swej waleczności, potrafią przeciwstawić się większym od siebie. Podstawą diety tego kota drapieżnik są małe ssaki i gady. Nie pogardzi jednak szarańczą.W Polsce kota czarnołapego można obejrzeć w ogrodzie zoologicznym w Łodzi, dokąd przybył, po długich staraniach, z Belfastu. Ssak ten zagrożony jest wyginięciem, dlatego też prowadzony jest ich rozród w warunkach ogrodów zoologicznych.Ciąża samicy trwa około sześćdziesiąt sześć do osiemdziesięciu trzech dni. Na świat przychodzi jeden lub dwa małe kotki. Samiec lew zachwyca swą potężną grzywą.Mieszkając na spalonej słońcem sawannie przybrał brązowożółty kolor futra upodabniając się do ususzonej roślinności. Jest dużym ssakiem ważącym do dwustu pięćdziesięciu kilogramów. Samice lwa są znacznie mniejsze i ważą około stu sześćdziesięciu kilogramów. Płeć lwa bardzo łatwo poznać, ponieważ samica nie ma grzywy. Grzywa samca jest jego wspaniałą ozdobą. Lwy są jedynymi kotami żyjącymi w stadzie, w którym role samca i samicy są jasno określone. Zadaniem samicy jest polowanie i opiekowanie się młodymi lwiątkami, a samiec strzeże stada i swojego terytorium.Obecnie lwy żyją tylko w Afryce i w szczątkowej ilości w Indiach. Są ssakami zagrożonymi wyginięciem. Silne szczęki i mocne łapy zakończone ostrymi pazurami umożliwiają mu zabijanie bardzo dużych zwierząt. Oprócz tego lew potrafi biec z prędkością nawet 60 kilometrów na godzinę. Jest jednak zwierzęciem mało wytrzymałym, biegnie szybko, ale na krótkich dystansach.Głośny ryk lew wydaje w celu zakomunikowania, gdzie się znajduje i że to on jest najważniejszy w stadzie.

Puma

20 lutego 2011

12Wywodzący się z Afryki przodek geparda, obecnie żyjący na terenie Ameryki.Puma jest zwierzęciem zaliczanym do małych kotów i występującym w Ameryce, od Kanady po Patagonie. Mierzą one do dwóch metrów długości i ważą do siedemdziesięciu kilogramów. Samice są zdecydowanie mniejsze – około pięćdziesięciu kilogramów. W górach Ameryki spotykane są samce ważąca ponad sto kilogramów.Ssak ten jest drapieżnikiem żywiącym się głównie małymi ssakiem, które konsumuje zaraz po upolowaniu. W przypadki, kiedy uda mu się złapać duże zwierze, którego nie jest w stanie zjeść, chowa je. Pumy nie jadają z reguły nieświeżego miejsca, jednakże w przypadku, kiedy nie mają co zjeść, powracaj do schowanej zdobyczy.Ciąża pumy trwa około trzech miesięcy, na świat przychodzi do czterech małych kotów. Po urodzeniu są one ślepe i wymagają opieki samicy. Ich futro pokryte jest cętkami, a na ogonie mają czarne pierścienie. Usamodzielniają się mając dwa lata.Badania wykazały, że puma jest spokrewniona z żyjącym w Afryce i Azji gepardem. Można, więc przypuszczać, że przywędrowała do Ameryki mostem lądowym Beringa koło ośmiu milionów lat temu. Zwierzę przez stulecia bezpodstawnie posądzane o krwiożerczość.Zwierzę to występuje w kilku podgatunkach zajmując różne terytoria w Azji, Europie i Ameryce. W Polsce występuje w Puszczy Białowieskiej, na Mazurach i w Karpatach. Swoim wyglądem i rozmiarem bardziej przypomina psa. Osiąga długość ciała do stu trzydziestu centymetrów i waży do czterdziestu pięciu kilogramów. Prowadzi osiadły tryb życia, zasięg jego polowania obejmuje nawet tysiąc kilometrów. Żyje w lasach liściastych bądź iglastych, ważne jest jednak, aby to były duże kompleksy leśne, do których człowiek rzadko dociera. Ryś mieszka w starych pniach drzew, otworach skalnych, wykrotach. Jak większość kotowatych jest samotnikiem.Drapieżnik prowadzi nocny ryb życia, jednakże podczas dnia nie śpi tylko wygrzewa się w słońcu. Dieta rysia składa się z różnej wielkości ssaków, nie pogardzi jednak nawet owadami. Na dużą zwierzynę poluje głównie zimą. Mając wspaniały wzrok i słuch namierza ofiarę, bezszelestnie się do niej zbliża i będąc kilka metrów od niej kilkoma susami chwyta ją. Atakując sarnę lub inne wyższe zwierze rzuca się mu na szyję. Największy przedstawiciel rodziny kotów.Tygrys zmierzony wraz z ogonem osiąga cztery metry długości. Największe osobniki ważą do trzystu dwudziestu kilogramów. Tak jak większość przedstawicieli rodziny kotów tygrys jest samotnikiem. Jego futro zdobią pręgi na jasnym tle. Zwierzę poluje w cienistej, wręcz mrocznej dżungli albo gęstych suchych zaroślach, a takie ubarwienie umożliwia mu zbliżenie się i bycie niewidocznym. Tygrys bezszelestnie zbliża się do swojej ofiary i będąc około dziesięć do dwudziestu metrów od niej rzuca się jednym skokiem. Siła, z jaką tygrys atakuje ofiarę jest bardzo duża. Schwytaną ofiarę łapie za gardło i dusi. W przypadku, kiedy zwierzęciu nie uda się za pierwszym razem schwytać ofiary nie biegnie za nią, tylko czatuje na następną.Tygrysy łączą się co roku z inną samicą. Po okresie godowym zwierzęta rozchodzą się. Po około stu dniach ciąży samica rodzi do trzech małych. Kociaki po urodzeniu są ślepe, ale ruchliwe. Przez pierwsze tygodnie małe są uzależnione od matki, po pięciu tygodniach zaczynają interesować się mięsem.