Wpisy z kategorii 'Koty'

Ryś i tygrys

16 lutego 2011

15Mrówkojady to zwierzęta, które uwielbiają życie w dżunglach, gdzie często pada deszcz. Można je również spotkać w lasach oraz na stepach i równinach. Mrówkojady mają kolor szary, posiadają długi pysk. Aby łatwo było wyciągnąć mu mrówki posiada w tym celu długi i lepki język. Jego przednie łapy przystosowane są do grzebania w celu wyszukiwania mrówek. Mrówkojady to samotnicy, które łączą się w pary tylko na czas godów. Ich długość sięga prawie 2 metrów, a waga wynosi 39 kilogramów. Mrówkojad żyje z reguły około 26 lat. Jego pożywienie stanowią głównie mrówki, termity, ale czasem zjada także larwy owadów, jaja ptaków oraz owoce. Są to bardzo duże i niezwykle silne zwierzęta. Jeśli chodzi o wygląd mrówkojady pokryte są gęstą sierścią. Mają charakterystyczną bardzo długą głowę, a wąski i długi pysk. Jego łapy zakończone są czterema pazurami o kształcie haczyków. Mrówkojad, gdy urodzi młode mrówkojady przez kilka miesięcy nosi je na grzbiecie, karmi je też własnym mlekiem przez około pół roku. Rysie zamieszkują Azję Północną, Środkową i Wschodnią, Amerykę Północną i Półwysep Iberyjski. Rysie, gdy osiągną dojrzałość mierzą około 130 centymetrów. Jeśli chodzi o barwę mogą mieć kolor szarawożółty, rudobrązowy lub czasem w cętki. Charakterystyczną cechą rysia są umieszczone na uszach pędzelki. Rysie to ssaki, które daleko i wysoko skaczą stąd też lubią wspinać się po drzewach. Polują zawsze w porze nocnej, wyłapują ptaki, sarny oraz jelenie, czasem nawet na myszy, żaby i żbiki. Samice rysia dojrzałość płciową osiągają w wieku 2 lat, wówczas rodzą około 2 lub 3 młodych. Okres godowy wygląda bardzo ciekawie, gdyż samce bardzo zaciekle potrafią walczyć o samice. Jednak po okresie godowym rysie powracają do samotnego trybu życia. Ciąża u samic trwa 2,5 miesiąca. Trzeba też wiedzieć, że rysie możemy spotkać również na terenie naszego kraju, szczególnie w rezerwatach przyrody. Zaliczany jest do jednych z największych drapieżników, jakie występują na terenie naszego kontynentu. Rysie objęte są ochroną. Tygrysy można spotkać głównie w Indiach, na Syberii, w Chinach, Indonezji oraz na Półwyspie Indochińskim. Długość ich tułowia wraz z głową sięga nawet 280 centymetrów. Zwierzęta te charakteryzują się bardzo długim ogonem sięgającym nawet 110 centymetrów. Do zamieszkania upodobały sobie lasy oraz brzegi rzek, na których występują duże i gęste zarośla. Samce tygrysów żyją samotnie i wyznaczają sobie własne terytorium, są bardzo wrażliwe, jeśli jakiś obcy osobnik, próbuje się zbliżyć na ich teren. Najchętniej polują w nocy. Mają bardzo długie i zwinne łapy, które ułatwiają skoki za ofiarą. Rozpędzony tygrys może przeskoczyć nawet 6 metrów. Tygrysy są również świetnymi pływakami, dlatego też chętnie polują na zwierzęta żyjące w wodzie. Jeśli chodzi o pożywienie najczęściej zjadają jelenie i dziki. Należy też wiedzieć, że tygrysy mimo, że są mięsożerne rzadko atakują ludzi. Młode tygrysy osiągają dojrzałość dopiero po około półtora roku, wówczas są w stanie same wyruszyć na nocne polowanie.

Lew i zebra

10 lutego 2011

48Niezaprzeczalny król dżungli, czyli lew.Lwy są zwierzętami zagrożonymi wyginięciem i obecnie występują wyłącznie na terenie Afryki. Samce i samice różnią się między sobą wyglądem i rolami pełnionymi w stadzie. Samce chronią stado, zapładniają samice, są dużo większe niż samice, ważą do dwustu pięćdziesięciu kilogramów i posiadają grzywę. Samice natomiast nie posiadają grzywy, opiekują się młodymi i polują. Lwy są zaliczane do najniebezpieczniejszych zwierząt sawanny afrykańskiej. Stado składa się najczęściej z trzech do trzydziestu osobników i są to tylko stada rodzinne. Lwy najaktywniejsze są rano, po południu i w nocy- wtedy to słońce nie jest aż tak uciążliwe. Oprócz brązowego i kremowego koloru sierści występują także lwy albinosy oraz lwy o naturalnym białym kolorze sierści. Lwy są mięsożercami i polują grupami na antylopy, gnu, króliki, zebry, bawoły, żyrafy, a nawet hipopotamy i nosorożce. Nie tolerują w stadzie obcych samic, a samce zabijają obce potomstwo. Samce i samice wspólnie opiekują się swoimi młodymi, jednak samice opiekują się tylko swoim potomstwem i o młode innych samic nie dbają. Pasiaste zwierzę charakterystyczne dla sawanny.Zebra to zwierzę należące do parzystokopytnych i koniowatych i występuje wyłącznie na terenie Afryki. Zebra jest jedynym zwierzęciem posiadającym pasy białe i czarne. Zebry nie są dużymi zwierzętami- osiągają najwyżej sto pięćdziesiąt centymetrów wysokości i do dwustu kilogramów wagi. Nie biegają szybko i z tego względu są łatwym łupem dla wszelkich drapieżników. Polują na nie zarówno lwy, tygrysy jaki inne drapieżniki z rodziny kotowatych. Zebry mogą krzyżować się z innymi zebrami, osłami i mułami. Występuje wiele gatunków i rodzajów zebr. Ludzie organizują wyjazdy na sawannę tylko po to by pooglądać sobie zwierzęta i zapolować na nie- polowanie takie nazywa się safari. Prawie wszystkie zwierzęta, jakie żyją w Afryce są pod ochroną a polowania na nie są zabronione. Wywożenie jakichkolwiek trofeów z Afryki jest ściśle zabronione i bardzo surowo karane. Skóry zebry są szczególnie cenne i używane jako elementy dekoracyjne. Są idealne do wieszania na ścianach oraz jako chodniki do salonu lub sypialni. Długa szyja na sawannie.Żyrafa należy na zwierząt parzystokopytnych. Występuje ona wyłącznie na kontynencie afrykańskim. Jest najwyższym zwierzęciem, jakie występuje na sawannie. Żyrafy mierzą nawet do sześciu metrów wysokości i ważą nawet do dwóch tysięcy kilogramów. Ich kręgosłup ma dwadzieścia cztery kręgi, a na głowie znajdują się od dwóch do pięciu wyrostków. Żyrafy żywią się liśćmi i pędami drzew, a dzięki długiej szyi mogą sięgać tam, gdzie inne zwierzęta nie dosięgły, czyli zostają im same smakołyki. Ciąża u żyraf trwa czternaście do piętnastu miesięcy, a zwierzęta te żyją nawet do trzydziestu lat. Żyrafy nie są szybkimi zwierzętami, jednak osiągają prędkość do czterdziestu siedmiu kilometrów na godzinę. Populacja żyraf liczy od około stu dziesięciu tysięcy do stu pięćdziesięciu tysięcy osobników. Nie są one chronione prawem. Jedynymi drapieżnikami jakie zagrażają tym zwierzętom są lwy. Żyrafy z powodu swojej wysokości mają problem z piciem wody. Żeby napić się wody muszą uklęknąć i delikatnie ją pochylić. Właśnie wtedy także może ja zaatakować lew.

Jaguar

10 lutego 2011

14Jaguary występują w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Szczególnie upodobały sobie gęste lasy, ale można je spotkać także na pustyniach. Choć lubi także tereny podmokłe. Jaguary to ssaki, które są dobrymi pływakami. Polują wieczorem lub w nocy. Jaguary to jedne z największe ssaki z rodziny kotów. Zwierzęta te osiągają wagę około 120 kilogramów wśród samców i około 90 kilogramów wśród samic. Jaguary mają bardzo dobrze rozwinięte mięśnie i mocne nogi, co pozwala im na szybkie bieganie i wysokie skoki. Gdy patrzymy na lapmarta z daleka łatwo go pomylić z lampartem. Zwierzę to liczy prawie 2 metry długości, a jego ogon mierzy około 65 centymetrów. Samce osiągają wagę do 100 kilogramów, a samice są o kilka kilogramów lżejsze. Charakterystyczną cechą tego gatunku drapieżników jest życie w samotności, w miejscach, gdzie jest cisza. Zwierzęta te podobnie, jak rysie i tygrysy polują nocą. Ich pożywienie stanową tapiry, krokodyle czy też żółwie. Polowanie nocą ułatwia im bardzo dobry wzrok. Gdy są głodne mogą rzucić się na człowieka. Lwy najczęściej występują w Afryce oraz Indiach. Lew osiąga wysokość około 100 centymetrów. Natomiast ich wielkość wraz z ogonem sięga trzech metrów. Ssaki te rozwijają prędkości do 60 km/h. W przypadku tych zwierząt samice są mniejsze od samców, a samce natomiast w odróżnieniu od samic mają grzywę wokół głowy i karku. Są to zwierzęta stadne, zazwyczaj jedno stado liczy około 30 osobników. Charakterystyczną cechą samic jest to, że nie zmieniają stada, ale za to młode, gdy osiągają dojrzałość odchodzą od stada, w którym się urodziły i poszukują własnej drogi życia. Lwy w odróżnieniu od gepardów polują zawsze nocą. Szczególnie lubią się zakradać na obszarach, gdzie są małowidoczne, np. między krzewami czy wysokimi trawami. Najchętniej polują na zebry, antylopy, żyrafy, gazele, a nawet na hipopotamy. Ciąża u lwicy trwa 114 dni, z jednego miotu rodzi się do 6 młodych lwiątek. Po około półtora roku od urodzenia są zupełnie samodzielne. Ssaki te są pod całkowitą ochroną, ale gdy są zagrożeniem czasem dopuszczalne jest zastrzelenie pojedynczych osobników.

Pochodzenie

6 lutego 2011

38Skąd pochodzą tygrysy Każdy z nas wie, że tygrys jest największym zwierzęciem z rodziny kotowatych, do której możemy zaliczyć także nasze domowe koty. Ma on bardzo ciekawe pochodzenie. Zwierzę, od którego pochodzą tygrysy, nazywa się smilodonem. Obecnie zwierzę to już nie żyje, jednak udało nam się odnaleźć jego szczątki w arktycznej grocie. Jego zęby wyglądem przypominały klingi szabli, natomiast kły miały nawet do kilkudziesięciu centymetrów długości. Naukowcy twierdzą, że jakiś milion lat temu zwierzęta takie żyły w północnej części Azji. Teraz jest tam bardzo zimno, natomiast w dawnych czasach panował tam klimat podobny do tego, który teraz panuje w strefach umiarkowanych. Wraz z nastaniem czwartorzędu zaczęły się zlodowacenia, a więc tygrysy uciekały na południe. Niektóre jednak zostały i udało im się przetrwać i stąd mamy tygrysy syberyjskie. Dzięki wielkiej wędrówce tygrysów obecnie żyją one na całym świecie i wyróżnia się wiele ich gatunków. Zresztą i tak przez tysiące lat niektóre gatunki tygrysów wyginęły. Oko w oko z tygrysem Polowania tygrysów są bardzo czasochłonne, ale przeważnie zawsze są zgodne ze schematem – najpierw zwierzę wypatruje swojej ofiary, nieraz przez kilka godzin, a potem rozpoczyna się pościg. Tygrys często oczekuje, aż przyszły obiad przyjdzie na jakieś dziesięć metrów od niego, a dopiero wtedy rozpoczyna skok. Jeżeli zwierzę ucieknie, to tygrysowi nie chce się tracić sił na pościg. Przeważnie w nocy tygrys musi przejść jakieś dwadzieścia kilometrów. Tygrys musi uważać na dwie rzeczy – na niedźwiedzie i na jeżozwierze. Te pierwsze mogą go zabić, natomiast te drugie mogą pokaleczyć jego łapy, co powoduje ból, a nawet infekcję, która w niektórych przypadkach może doprowadzić do śmierci osobnika. Łatwo się domyślić, że tygrys lubi duże zwierzęta, na przykład jelenie czy bawoły. Jednak nie zawsze znajdują się one w pobliżu, dlatego też dieta tygrysa jest uzupełniana o drobne zwierzęta, na przykład o małpy. Tygrysy potrafią także łowić ryby. Na szczęście duże zwierzę będzie zjadana przez tygrysa przez kilka dni, dzięki czemu po udanym polowaniu można sobie kilka dni odpocząć.