Rozmnażanie

24 marca 2011

39Jak wygląda rozmnażanie się tygrysów Tygrysy posiadają swoje terytoria. Terytorium samca jest duże i w nim zawierają się terytoria kilku samic. Gdy samica jest w czasie rui, wybiera się do niej nie tylko samiec, na którego terytorium zamieszkuje, ale także inni samce z przygranicznych terytoriów. Prowadzi to zazwyczaj do pojedynków. Na początku samce straszą się nawzajem poprzez patrzenie się sobie w oczy, szczerzenie zębów i wydawane odgłosy. Jeżeli nikt się nie podda, to dochodzi do walki, z której ofiara wychodzi z licznymi zadrapaniami. Jeżeli jednak jeden z tygrysów zrezygnuje z samicy, to może po prostu odejść w każdej chwili i nikt go nie będzie gonił. Przed lub po narodzinach samiec opuszcza samicę i dalej wiedzie swoje życie, natomiast samica pielęgnuje młode. Tuż po narodzinach „myje” je językiem. Potem musi je karmić, a także szczególnie się nimi zajmować, ponieważ przez kilka lub kilkanaście dni po narodzinach młode tygrysy są całkowicie ślepe. Gdy matka udaje się na polowanie, musi zostawić swoje dzieci bez opieki w jamie. Nigdy nie zagrażaj terytorium tygrysa Tygrysy dzień poświęcają na odpoczynek, natomiast w nocy rozpoczyna się ich prawdziwe życie związane z polowaniem. Z reguły zwierzęta te żyją samotnie, nie tworzą stad. Jeżeli dojdzie do spotkanie dwóch tygrysów, to przeważnie nie dochodzi do walki, no chyba że jeden tygrys chciałby zabrać drugiemu upolowaną zdobycz. Tygrysy porozumiewają się ze sobą poprzez ruchy głowy, odpowiednie wygięcie grzbietu czy też poprzez ruchy uszu. Dzięki temu jeden tygrys wie, czy jest mile widziany u drugiego osobnika, czy też nie. Jednak przeważnie rzadko dochodzi do takich spotkań, ponieważ tygrysy oznaczają i bronią swoje terytoria. Oznaczanie zachodzi poprzez zostawianie zapachów na granicy terytorium zawartych w kale i w moczu. Przeważnie granice terytoriów są respektowane przez inne tygrysy. Czasami jednak tak nie jest, a szczególnie w rezerwatach. Tam bowiem żyje wiele tygrysów na stosunkowo małym terenie i czasami niektórym tygrysom zaczyna brakować zwierzyny, na którą można by polować w celu zaspokojenia głodu. Jakie są relacje między tygrysem a człowiekiem Tygrysom żyło się bardzo dobrze do czasu pojawienia się człowieka. Zaczął on na nie polować, jednak nie to jest największym zmartwieniem tygrysów. Ludzie niszczą lasy poprzez ich wycinanie, budują drogi i miasta, przez co tygrysy mają z roku na rok coraz mniej miejsca dla siebie. Naukowcy twierdzą, że jeżeli jakiś gatunek liczny mniej niż dwa tysiące osobników, to jest zagrożony szybkim wyginięciem. W przypadku tygrysów aż siedem na osiem podgatunków ma mniej niż dwa tysiące przedstawicieli. Jest to spowodowane także rekreacyjnym polowaniem na tygrysy w celu rozrywki oraz zdobycia trofeów. Obecnie ludzie starają się odtworzyć populacje tygrysów, niemniej jednak nie jest to wcale łatwe zadanie. Niestety nadal znajdują się jednostki ludzkie, które chcą zarobić na zabijaniu tygrysów poprzez sprzedawanie na przykład ich futer. Pieniądze na ratowanie tygrysów są przekazywane przez takie państwa jak Stany Zjednoczone Ameryki, Szwajcarię, Holandię, Wielką Brytanię i tak dalej. Do ochrony przyczyniają się także różne organizacje.

Gepard

24 marca 2011

13Gepard to zwierzę, które w szybkim czasie rozwija bardzo duże prędkości. W ciągu kilku sekund potrafi rozpędzić się do 120 km/h. Ma bardzo długie i zwinne nogi co pozwoli wykonywać bardzo długie skoki. Ma bardzo duże płuca, co pozwala mu na równomierne oddechy przy szybkim biegu i nie męczy się. Poluje zazwyczaj na zwierzęta mniejsze od siebie, szczególnie na gazele lub zające. Na polowania wychodzi zazwyczaj wczesnym rankiem. Zwierzę to żyje w Afryce, Azji Południowej i na Bliskim Wschodzie. Gepard należy do rodziny kotów, ale ma z nimi niewiele cech wspólnych. Jego charakterystyczną cechą jest brak umiejętności chowania pazurów. Gepardy są samotnikami, stronią od życia w dużym stadzie, ale preferują życie w niewielkich grupach np. po pięć sztuk. Samice są bardzo troskliwymi matkami, gdy tylko urodzą młode nie odstępują ich na krok przez średnio półtora roku ich życia. W czasie godów samiec cały czas opiekuje się samicą. Gepardy są gatunkiem na wyginięciu. Polowania na gepardy są surowo zabronione. Antylopy należą do gatunku ssaków parzystokopytnych. Występują w odmianach mniejszych i większych, te najmniejsze nazywane są gazelami. Występują w Afryce, Azji oraz Ameryce. Wśród wszystkich gatunków na wyróżnienie zasługują: Adaks, Bawolec, Eland, Kama, Bejsa, Kudu Wielkie, Bongo, Garna, Niala Grzywiasta, Nilgau, Springbok, Gnu pręgowane czy też Suhak. Adaks należy do grupy antylop pustynnych i zamieszuje teren od Sahary po Sudan. Natomiast Bawolec to krętoroga antylopa, która najlepiej czuje się na stepach. Eland jest zaś podgatunkiem tzw. antylopy krowiej, najczęściej spotykana jest w afrykańskich rezerwatach. Antylopa z gatunku Bejsa za swoje miejsce zamieszkania wybrała sobie teren Afryki Wschodniej. Kudu Wielkie to gatunek u którego można odróżnić samca od samicy. Samiec wyróżnia się tym, że ma długie i kręcone rogi. Mają one bardzo jasne umaszczenie z cienkimi paskami w innym kolorze. Antylopa Bongo ma charakterystyczny kolor w odcieniach rudym i brązowym pomieszany z białymi pręgami. Charakteryzuje się też wygiętymi rogami, ale występują one zarówno u samca, jak i samicy. lasy i stoki gór.

Chomik

22 marca 2011

40Jeżeli ktoś nie ma warunków do trzymania psa lub kota, a chciałby mieć w domu jakiegoś pupila to nie ma nic prostszego jak wziąć sobie pod opiekę chomika. Jest to malutkie zwierzątko nie wymagające większej opieki, jednakże jak każde zwierzę domowe, powinno być otoczone miłością i opiekuńczością. Pomimo tego, że jest to zwierzę małe, powinniśmy mu zapewnić odpowiednie warunki do życia. Obecnie na rynku jest spory wybór klatek czy też akwariów, w których nasz pupil będzie się czuł znakomicie. Należy pamiętać, że to zwierzątko, jak każde inne, potrzebuje stałego dostępu do wody i jedzenia. Nie możemy także zapominać o czyszczeniu jego małego domku, gdyż wszystkie swoje potrzeby robi właśnie tam i może się czuć bardzo niekomfortowo, a nawet może nam zachorować jak będzie miał mokre i zanieczyszczone trociny. Pomimo swoich małych rozmiarów, chomik jak każde inne zwierzę domowe, może stać się naszym dobrym przyjacielem, trzeba tylko pamiętać o poświęcaniu mu odpowiedniej ilości uwagi i zabawy. Pies jako zwierzę domowe zyskał sobie grono wielu wielbicieli, jednakże stało się to nie bez powodu, gdyż jak wszyscy wiemy pies jest uważany za najlepszego przyjaciela człowieka. Na to miano zasłużył sobie swym oddaniem i przywiązaniem do pana, co każdy kto w swoim życiu posiadał psa, na pewno potwierdzi. Jak każdy członek rodziny, bo śmiało można go do rodziny zaliczyć, pies potrzebuje opieki i uwagi. Jeżeli będziemy dobrzy dla psa, on odpłaci nam tym samym i będzie naszym najlepszym towarzyszem do końca. Pies jest bardzo cierpliwym i wytrwałym uczniem, dlatego jest bardzo podatny na tresurę, ale nie każdy z nas wie, że my również wiele uczymy się od niego, ponieważ tylko naprawdę odpowiedzialny i czuły człowiek może stać się dobrym panem. Mówi się o niesamowitej więzi jaka łączy człowieka z psem, co widać na przykładzie psa przewodnika, który staje się oczami dla niewidomego i prowadzi go bezpiecznie przez pełne niespodzianek życie. Zarówno w domu jak i na dworze pies staje się naszym prywatnym ochroniarzem i zawsze będzie z całych sił chronić to co dla niego najcenniejsze, a mianowicie, nas samych.

Ocelot

22 marca 2011

11Piękny drapieżnik, którego wspaniałe futro i jedwabista skóra przyciąga kłusowników.Ocelot jest kotem średniej wielkości. Waży około szesnasty kilogramów i mierzy metr długości nie licząc czterdziestopięcio centymetrowego ogona. Drapieżnik najlepiej czuje się w wilgotnych lasach, na torfowiskach i na terenach, gdzie występuje woda. Jego miejscem zamieszkania jest Ameryka Południowa, Środkowa i południowa część Ameryki Północnej. Mimo, iż jest to dzikie zwierzę często mieszka w pobliżu osad ludzkich. Żywi się niewielkimi ssakami i gadamy. W jego jadłospisie znajdziemy mrówkojada, małpę, pancernika. Nie pogardzi jaszczurką, czy żółwiem. Przebywając w okolicach gospodarstw odwiedza również kurniki w poszukiwaniu pożywienia.Koty te mają żółtawą, krótką, jedwabistą sierść. Odcień futra może być różny w zależności od miejsca, w którym zamieszkuje drapieżnik. Sierść ocelota zdobią, po bokach i na grzbiecie, rozety, które przechodzą w ciemne pręgi widoczne na łapach, głowie i ogonie.Oceloty polują podczas nocy, w dzień lokują się na drzewie i odpoczywają. Podstawowym zagrożeniem dla tych zwierząt jest człowiek i inne kotowate. Małe oceloty stają się łupem węży. Jej znakiem rozpoznawczym są ciemne rozety na jasnym ciele.Żyjąca i polująca w dżungli tropikalnej na terenie Afryki i Azji pantera ma charakterystyczne kolory futra pozwalające jej być trudno dostrzegalną. Na jasnym tle futra natura wymalowała jej ciemnobrązowe rozety. Takie zestawienie przypomina plamy, które tworzy cień rzucany przez liście. Dlatego też pantera, która wychodzi na otwarty teren szuka drzewa, w cieniu, którego może czuć się słabo widoczna. W ciemnej dżungli spotykane są osobniki mające całe futro w kolorze czarnym. Uważa się, że czarne pantery są groźniejsze od cętkowanych, nie jest to jednak potwierdzone żadnymi badaniami. Futro lamparta przyczyniło się do zmniejszenia liczby żyjących osobników, stanowi ono bowiem cenny łup dla kłusowników.Pantera nazywana również lampartem mierzy około sto sześćdziesiąt centymetrów i waży do siedemdziesięciu kilogramów. Kot ten nie ma jakichś szczególnych wymagań, co do miejsca życia. Najważniejsze dla niego jest występowanie wystarczającej ilości pokarmu. Mając co jeść pozostaje w jednym miejscu kilka lat, znacząc swoje terytorium moczem, kałem i zadrapaniami na drzewach.