Charakterystyka

27 marca 2011

37Krótki opis tygrysa Tygrys w języku łacińskim nazywa się Panthera tigris i zaliczany jest do rodziny kotowatych. Są zwierzętami mięsożernymi, a więc są zmuszone do polowań. Dorosłe osobniki mają od jednego i czterech dziesiątych do jednego i ośmiu dziesiątych metra długości, a do tego dochodzi jeszcze ogon, który czasami może mieć nawet jeden metr długości. Tygrysy ważą od stu do dwustu pięćdziesięciu kilogramów, zależy to głównie od płci danego osobnika. Młode natomiast w chwili urodzenia ważą tylko jeden kilogram. Powoduje to, że muszą dużo jeść w trakcie rozwijania się, aby dostarczyć sobie odpowiednią ilość energii potrzebną do wytworzenia ogromnej masy ciała. Ciąża trwa około stu dni, a więc ponad trzy miesiące, czyli prawie trzy razy krócej niż u człowieka. Tygrysy żyją około siedemnastu lat, a więc kilka lat dłużej niż psy. Najstarszy znany tygrys miał dwadzieścia sześć lat. Tygrysy należą do zwierząt zagrożonych wyginięciem, bowiem na całym świecie jest ich tylko około ośmiu tysięcy. Miejmy nadzieję, że ta liczba ulegnie zwiększeniu. Tygrysy, wspaniałe i majestatyczne zwierzęta. Tygrysy znane były już w starożytności, na przykład w Mezopotamii, Grecji i w Rzymie, gdzie były wykonawcami wyroków śmierci na arenach. Później jednak wiedza o tygrysach w Europie zanikła. W trzynastym stuleciu Marco Polo uległ wielkiemu zdziwieniu, kiedy zobaczył tygrysa, a było to u Kubiłaj Chana – władny Mongolii. Obecnie każdy wie, jak wygląda tygrys, jednak nie każdy potrafiłby opowiedzieć o jego stylu życia i zwyczajach. Wiedza taka jest potrzebna między innymi po to, aby umożliwić tygrysom przetrwanie. Obecnie tygrys jest gatunkiem, któremu grozi wyginięcie i jeżeli nic z tym nie zrobimy, to następne pokolenia będą o tygrysach dowiadywać się tylko z książek. Na szczęście różnego rodzaju organizacje ekologiczne zajęły się tą sprawą i najprawdopodobniej nie będzie aż tak źle. Niemniej jednak pamiętajmy, aby nigdy nie kupować futra tygrysiego podczas wycieczek do Azji czy do Afryki, ponieważ przyczyniamy się tym sposobem do zwiększania się kłusownictwa oraz do śmierci kolejnych tygrysów.

Dzikie koty

1 marca 2011

10Najmniejszy przedstawiciel rodziny kotowatych. Kot ten waży zaledwie półtorej kilograma i mierzy czterdzieści centymetrów plus piętnasto centymetrowy ogon. Nazwa kota wzięła się od jego łap, których końce faktycznie są czarne, a pozostała cześć sierści jest koloru żółtego z ciemnymi plamami. Cętki na sierści kota są okrągłe i biegną rzędami wzdłuż tułowia. Na pyszczku kot ma dwie pręgi.Koty czarnołape zostały odkryty dopiero na początku dziewiętnastego wieku przez Williama Burchella, brytyjskiego podróżnika. Ojczyzną kota czarnołapego jest Afryka południowo-zachodnia – Botswana, RPA i Namibia. Zwierzęta te słyną ze swej waleczności, potrafią przeciwstawić się większym od siebie. Podstawą diety tego kota drapieżnik są małe ssaki i gady. Nie pogardzi jednak szarańczą.W Polsce kota czarnołapego można obejrzeć w ogrodzie zoologicznym w Łodzi, dokąd przybył, po długich staraniach, z Belfastu. Ssak ten zagrożony jest wyginięciem, dlatego też prowadzony jest ich rozród w warunkach ogrodów zoologicznych.Ciąża samicy trwa około sześćdziesiąt sześć do osiemdziesięciu trzech dni. Na świat przychodzi jeden lub dwa małe kotki. Samiec lew zachwyca swą potężną grzywą.Mieszkając na spalonej słońcem sawannie przybrał brązowożółty kolor futra upodabniając się do ususzonej roślinności. Jest dużym ssakiem ważącym do dwustu pięćdziesięciu kilogramów. Samice lwa są znacznie mniejsze i ważą około stu sześćdziesięciu kilogramów. Płeć lwa bardzo łatwo poznać, ponieważ samica nie ma grzywy. Grzywa samca jest jego wspaniałą ozdobą. Lwy są jedynymi kotami żyjącymi w stadzie, w którym role samca i samicy są jasno określone. Zadaniem samicy jest polowanie i opiekowanie się młodymi lwiątkami, a samiec strzeże stada i swojego terytorium.Obecnie lwy żyją tylko w Afryce i w szczątkowej ilości w Indiach. Są ssakami zagrożonymi wyginięciem. Silne szczęki i mocne łapy zakończone ostrymi pazurami umożliwiają mu zabijanie bardzo dużych zwierząt. Oprócz tego lew potrafi biec z prędkością nawet 60 kilometrów na godzinę. Jest jednak zwierzęciem mało wytrzymałym, biegnie szybko, ale na krótkich dystansach.Głośny ryk lew wydaje w celu zakomunikowania, gdzie się znajduje i że to on jest najważniejszy w stadzie.

Skunks

6 lutego 2011

45Skunksy żyją od 8 do 12 lat. Osiągają długość do 40 centymetrów i tyle samo długości ma również ich ogon. Ważą od 1,5 do 2,5 kilograma. Ciąża trwa zwykle 66 dni, a z jednego miotu rodzi się do 10 młodych skunksów. Obecnie skunksy są zaliczane do rodziny o tej samej nazwie, choć wcześniej przypisywane były do rodziny tzw. łasicowatych. Znane są przede wszystkim z odstraszającego zapachu, którego zadaniem jest odstraszenie wroga. Skunksy mają barwę czarną z szerokim białym pasmem na grzbiecie, dzięki czemu można je z daleka rozpoznać. Najwięcej skunksów mieszka w Stanach Zjednoczonych oraz w Kanadzie. Jak na razie gatunek ten nie jest zagrożony wyginięciem, więc nie jest chroniony. Zwierzę to bardzo dobrze czuje się nocą i wtedy też wychodzi w celu zdobycia pokarmu. Jego pożywienie stanowią głównie owadami i małymi ssakami, ale nie pogardzą także owocami i jajkami. Skunksy to zwierzęta, które mają niewiele wrogów, dlatego też czują się bezpiecznie. Jedynie obawiać się mogą myszołowów i puchaczy. Wilki zamieszkują Europę, Azję oraz Amerykę Północną. W naszym kraju wilki możemy spotkać w województwie podkarpackim, podlaskim oraz małopolskim. Od kilku lat liczba wilków żyjących w polskich lasach ciągle maleje, a winę za ten stan rzeczy przypisuje się kłusownikom. Samice wilków są nieco mniejsze od samców. Wielkość dojrzałego wilka sięga około 200 centymetrów, jego wysokość 70 centymetrów. Waga waha się w granicach 80 kilogramów, ale zdarzają się także duże osobniki, które ważą nawet 80 kilogramów. Wbrew pozorom sierść wilka jest długa, gdyż długość włosa wynosi około 17 centymetrów. Pokrywa sierściowa zbudowana jest z dwóch warstw. Barwa wilków jest trójkolorowa występuje sierść, biała, szara oraz brązowawa. Zwierze to uwielbia wędrować, więc pokonanie dalekich odległości nie stanowi dla niego żadnego problemu. Dziennie może przespacerować nawet 20 kilometrów. Podobnie jak psy wilki potrafią naznaczać swoje terytorium. Jeśli chodzi o wydawane odgłosy to wilki zarówno wyją jak i szczekają. Zające nie żyją zbyt długo, gdyż najdłużej do 5 roku życia. Najczęściej zostają upolowane przez sprytne drapieżniki, jak na przykład lisy, jastrzębie czy też myszołowy. Zające to zwierzęta wyłącznie roślinożerne. Zające są gatunkiem łownym, ale są również objęte ochroną w niektórych miesiącach. Trzeba wiedzieć, że zwierzęta te należą do grupy, która potrafi wyrządzić szkody w gospodarstwie domowym. Zające mają długość od 40 do 75 centymetrów. Ważą z reguły od 3 do 6 kilogramów. Zające mają futro koloru szarego. Jednak zimą barwa ta jaśnieje, a sierść staje się bardziej gęsta. Charakterystyczną cechą tych zwierząt są uszy dłuższe od głowy oraz tylne nogi dłuższe od przednich, co znacznie ułatwia szybkie przemieszczanie się i dalekie skoki. Co ważne zające nie boją się wody, a jeśli będzie taka potrzeba będą w niej pływać. Zwierzęta te bardzo łatwo się płoszą. W ciągu roku samica zająca rodzi trzy razy. Z jednego miotu rodzi się średnio od 2 do 5 młodych zajęcy. Warto wiedzieć, że młode zające rodzą się od razu zdolne do samodzielnego poruszania się.