Rozmnażanie

24 marca 2011

39Jak wygląda rozmnażanie się tygrysów Tygrysy posiadają swoje terytoria. Terytorium samca jest duże i w nim zawierają się terytoria kilku samic. Gdy samica jest w czasie rui, wybiera się do niej nie tylko samiec, na którego terytorium zamieszkuje, ale także inni samce z przygranicznych terytoriów. Prowadzi to zazwyczaj do pojedynków. Na początku samce straszą się nawzajem poprzez patrzenie się sobie w oczy, szczerzenie zębów i wydawane odgłosy. Jeżeli nikt się nie podda, to dochodzi do walki, z której ofiara wychodzi z licznymi zadrapaniami. Jeżeli jednak jeden z tygrysów zrezygnuje z samicy, to może po prostu odejść w każdej chwili i nikt go nie będzie gonił. Przed lub po narodzinach samiec opuszcza samicę i dalej wiedzie swoje życie, natomiast samica pielęgnuje młode. Tuż po narodzinach „myje” je językiem. Potem musi je karmić, a także szczególnie się nimi zajmować, ponieważ przez kilka lub kilkanaście dni po narodzinach młode tygrysy są całkowicie ślepe. Gdy matka udaje się na polowanie, musi zostawić swoje dzieci bez opieki w jamie. Nigdy nie zagrażaj terytorium tygrysa Tygrysy dzień poświęcają na odpoczynek, natomiast w nocy rozpoczyna się ich prawdziwe życie związane z polowaniem. Z reguły zwierzęta te żyją samotnie, nie tworzą stad. Jeżeli dojdzie do spotkanie dwóch tygrysów, to przeważnie nie dochodzi do walki, no chyba że jeden tygrys chciałby zabrać drugiemu upolowaną zdobycz. Tygrysy porozumiewają się ze sobą poprzez ruchy głowy, odpowiednie wygięcie grzbietu czy też poprzez ruchy uszu. Dzięki temu jeden tygrys wie, czy jest mile widziany u drugiego osobnika, czy też nie. Jednak przeważnie rzadko dochodzi do takich spotkań, ponieważ tygrysy oznaczają i bronią swoje terytoria. Oznaczanie zachodzi poprzez zostawianie zapachów na granicy terytorium zawartych w kale i w moczu. Przeważnie granice terytoriów są respektowane przez inne tygrysy. Czasami jednak tak nie jest, a szczególnie w rezerwatach. Tam bowiem żyje wiele tygrysów na stosunkowo małym terenie i czasami niektórym tygrysom zaczyna brakować zwierzyny, na którą można by polować w celu zaspokojenia głodu. Jakie są relacje między tygrysem a człowiekiem Tygrysom żyło się bardzo dobrze do czasu pojawienia się człowieka. Zaczął on na nie polować, jednak nie to jest największym zmartwieniem tygrysów. Ludzie niszczą lasy poprzez ich wycinanie, budują drogi i miasta, przez co tygrysy mają z roku na rok coraz mniej miejsca dla siebie. Naukowcy twierdzą, że jeżeli jakiś gatunek liczny mniej niż dwa tysiące osobników, to jest zagrożony szybkim wyginięciem. W przypadku tygrysów aż siedem na osiem podgatunków ma mniej niż dwa tysiące przedstawicieli. Jest to spowodowane także rekreacyjnym polowaniem na tygrysy w celu rozrywki oraz zdobycia trofeów. Obecnie ludzie starają się odtworzyć populacje tygrysów, niemniej jednak nie jest to wcale łatwe zadanie. Niestety nadal znajdują się jednostki ludzkie, które chcą zarobić na zabijaniu tygrysów poprzez sprzedawanie na przykład ich futer. Pieniądze na ratowanie tygrysów są przekazywane przez takie państwa jak Stany Zjednoczone Ameryki, Szwajcarię, Holandię, Wielką Brytanię i tak dalej. Do ochrony przyczyniają się także różne organizacje.

Jaguar

10 lutego 2011

14Jaguary występują w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Szczególnie upodobały sobie gęste lasy, ale można je spotkać także na pustyniach. Choć lubi także tereny podmokłe. Jaguary to ssaki, które są dobrymi pływakami. Polują wieczorem lub w nocy. Jaguary to jedne z największe ssaki z rodziny kotów. Zwierzęta te osiągają wagę około 120 kilogramów wśród samców i około 90 kilogramów wśród samic. Jaguary mają bardzo dobrze rozwinięte mięśnie i mocne nogi, co pozwala im na szybkie bieganie i wysokie skoki. Gdy patrzymy na lapmarta z daleka łatwo go pomylić z lampartem. Zwierzę to liczy prawie 2 metry długości, a jego ogon mierzy około 65 centymetrów. Samce osiągają wagę do 100 kilogramów, a samice są o kilka kilogramów lżejsze. Charakterystyczną cechą tego gatunku drapieżników jest życie w samotności, w miejscach, gdzie jest cisza. Zwierzęta te podobnie, jak rysie i tygrysy polują nocą. Ich pożywienie stanową tapiry, krokodyle czy też żółwie. Polowanie nocą ułatwia im bardzo dobry wzrok. Gdy są głodne mogą rzucić się na człowieka. Lwy najczęściej występują w Afryce oraz Indiach. Lew osiąga wysokość około 100 centymetrów. Natomiast ich wielkość wraz z ogonem sięga trzech metrów. Ssaki te rozwijają prędkości do 60 km/h. W przypadku tych zwierząt samice są mniejsze od samców, a samce natomiast w odróżnieniu od samic mają grzywę wokół głowy i karku. Są to zwierzęta stadne, zazwyczaj jedno stado liczy około 30 osobników. Charakterystyczną cechą samic jest to, że nie zmieniają stada, ale za to młode, gdy osiągają dojrzałość odchodzą od stada, w którym się urodziły i poszukują własnej drogi życia. Lwy w odróżnieniu od gepardów polują zawsze nocą. Szczególnie lubią się zakradać na obszarach, gdzie są małowidoczne, np. między krzewami czy wysokimi trawami. Najchętniej polują na zebry, antylopy, żyrafy, gazele, a nawet na hipopotamy. Ciąża u lwicy trwa 114 dni, z jednego miotu rodzi się do 6 młodych lwiątek. Po około półtora roku od urodzenia są zupełnie samodzielne. Ssaki te są pod całkowitą ochroną, ale gdy są zagrożeniem czasem dopuszczalne jest zastrzelenie pojedynczych osobników.

Pochodzenie

6 lutego 2011

38Skąd pochodzą tygrysy Każdy z nas wie, że tygrys jest największym zwierzęciem z rodziny kotowatych, do której możemy zaliczyć także nasze domowe koty. Ma on bardzo ciekawe pochodzenie. Zwierzę, od którego pochodzą tygrysy, nazywa się smilodonem. Obecnie zwierzę to już nie żyje, jednak udało nam się odnaleźć jego szczątki w arktycznej grocie. Jego zęby wyglądem przypominały klingi szabli, natomiast kły miały nawet do kilkudziesięciu centymetrów długości. Naukowcy twierdzą, że jakiś milion lat temu zwierzęta takie żyły w północnej części Azji. Teraz jest tam bardzo zimno, natomiast w dawnych czasach panował tam klimat podobny do tego, który teraz panuje w strefach umiarkowanych. Wraz z nastaniem czwartorzędu zaczęły się zlodowacenia, a więc tygrysy uciekały na południe. Niektóre jednak zostały i udało im się przetrwać i stąd mamy tygrysy syberyjskie. Dzięki wielkiej wędrówce tygrysów obecnie żyją one na całym świecie i wyróżnia się wiele ich gatunków. Zresztą i tak przez tysiące lat niektóre gatunki tygrysów wyginęły. Oko w oko z tygrysem Polowania tygrysów są bardzo czasochłonne, ale przeważnie zawsze są zgodne ze schematem – najpierw zwierzę wypatruje swojej ofiary, nieraz przez kilka godzin, a potem rozpoczyna się pościg. Tygrys często oczekuje, aż przyszły obiad przyjdzie na jakieś dziesięć metrów od niego, a dopiero wtedy rozpoczyna skok. Jeżeli zwierzę ucieknie, to tygrysowi nie chce się tracić sił na pościg. Przeważnie w nocy tygrys musi przejść jakieś dwadzieścia kilometrów. Tygrys musi uważać na dwie rzeczy – na niedźwiedzie i na jeżozwierze. Te pierwsze mogą go zabić, natomiast te drugie mogą pokaleczyć jego łapy, co powoduje ból, a nawet infekcję, która w niektórych przypadkach może doprowadzić do śmierci osobnika. Łatwo się domyślić, że tygrys lubi duże zwierzęta, na przykład jelenie czy bawoły. Jednak nie zawsze znajdują się one w pobliżu, dlatego też dieta tygrysa jest uzupełniana o drobne zwierzęta, na przykład o małpy. Tygrysy potrafią także łowić ryby. Na szczęście duże zwierzę będzie zjadana przez tygrysa przez kilka dni, dzięki czemu po udanym polowaniu można sobie kilka dni odpocząć.